Stefan Wirsenius som forskar på frågor om klimatpåverkan från livsmedel och markanvändning blir Svalnas första expertrådgivare. Stefan är en av världens främsta experter på området och vi är stolta och glada att ha honom ombord. Stefan kommer att bidra med sin kompetens direkt från start och vi passade på att ställa några frågor till honom.

Först och främst, vad är ditt bästa klimattips?

- Att undvika nötkött och lammkött. Det har kanske inte undgått Svalnas användare eller någon annan heller längre, men utsläppen från de här sektorerna är väldigt stora. Jag har svårt att se att vi kan äta ens hälften av de mängder vi äter idag om vi ska ha möjlighet att nå klimatmålen.

Du har ju engagerat dig i Svalna redan tidigare och haft synpunkter som vi tagit till oss av. Vad hoppas du på att kunna styra upp i din formella roll som mat- och klimatexpert?

- Svalna ger i dagsläget korrekta men grova matuppskattningar och jag har några idéer på hur vi kan utveckla frågebatteriet så att det enklare belyser skillnaderna mellan olika måltidsalternativ, som t ex olika frukostalternativ som faktiskt skiljer sig ganska mycket åt i klimatpåverkan. Jag tror också att vi kan göra lite roligare och tydligare förändringsförslag.

Men nu får du bjussa på lite frukosttips också. Hur ser utsläppen från olika frukostalternativ ut och vilken frukost har lägst klimatpåverkan?

- Frukost med fil och flingor eller ostmackor med smör orsakar en del växthusgasutsläpp eftersom mjölkprodukter ligger så högt. I jämförelse med gröt och havre- eller sojadryck står de här frukostarna för nästan 10 gånger högre utsläpp så gröt till frukost är defintivt en hållbar vana. Ät mera gröt helt enkelt! 

Stefans siffror för de olika frukostarna om man skulle äta samma frukost varje dag under ett helt år: Ostmackor med Bregott: 200 kg, Mjölk och flingor: 150 kg, Gröt med havredryck: 20 kg(!)

← Tillbaka till bloggen