Konsumtion - en viktig del av våra relationer

Konsumtion en viktig del av vår kultur - inte bara för att den är en stor del av vår identitet, utan också för att den spelar en så stor roll i våra mellanmänskliga relationer i form av gåvor. Det skulle kännas konstigt att inte köpa en present till en vän som precis fått barn, på någons födelsedag eller till barnen på julaftnar. Till det kommer fars dag, mors dag, namnsdagar, bröllopsgåvor, morgongåvor, baby showers, gåbortspresenter… listan kan göras lång.

Högtider och anledningar att ge en present blir också allt fler. För några år sen var babyshowers ovanligt i Sverige, men har nu blivit vardagsmat. I USA har så kallade push presents slagit igenom, dvs att en nyförlöst mamma får en gåva efter förlossningen. Trenden börjar sakteligen leta sig över Atlanten. Julhandeln slår rekord varje år - 2017 la vi i snitt 3100 kr per person på julklappar. Var fjärde person planerar att minska på julklapparna jämfört med förra året, men pengarna man spenderar ökar trots det. I en undersökning svarade dessutom 32% av de tillfrågade över 18 år att man skulle kunna ta bort julklapparna och ändå ha en ”riktig jul.” (Julrapport 2017, HUI)

Ett sätt att visa uppskattning – samtidigt som man går hårt åt planeten

Att ge gåvor är ett sätt att visa uppskattning och kärlek, att vi bryr oss om den andre och tycker att de förtjänar något fint. Vi har gett varandra gåvor i tusentals år utan att det har haft större konsekvenser för miljön och utsatta människor. Problemet är idag att precis som med allt annat vi köper orsakar våra köp av materiella saker större eller mindre koldioxidutsläpp. Genom att tänka om lite runt vad och hur vi ger presenter kan man dock ge bort fina, personliga saker som gör mottagaren minst lika glad utan att för den saken skull orsaka några större utsläpp!

Klimatsnälla presenter

Här kommer fem tips på klimatvänliga, personliga presenter som har god potential att bli uppskattade!

1. Gör ett quiz om personen, skriv en dikt eller en låt! Det blir ofta otroligt uppskattat och personligt. Det finns otaliga varianter och idéer man kan använda här. Bara fantasin sätter gränser.

2. Ge bort mat – älskar personen ketchup, saltgurka, eller lingonsylt? Gör en plockpåse! Kanske mest på skämt, men få personer blir inte glada över att få en kasse med sina toppcravings.

3. Ge bort ett busskort laddat med pengar eller ett månadskort – kan uppmuntra, peppa och göra någon som kanske annars inte hade köpt det väldigt glad!

4. Upplevelser! En fika, ett restaurangbesök eller en promenad. Visa något du tycker om, och ta bussen eller tåget dit.

5. Second hand – Att köpa second hand gör att presenten inte behöver nyproduceras. Detta minskar klimatpåverkan väsentligt. Man förlänger prylens livslängd, och så länge det inte är något som under användningen orsakar några betydande utsläpp begränsas de till transporten till och från affären.

6. Kulturupplevelser har jämfört med annat väldigt låga utsläpp. Musikal, teater, konsert, museibesök kan ge otroligt fina och roliga minnen. Vi mår dessutom bra av att konsumera kultur. Varför inte ta med din vän eller barn på något sådant?

7. Gör en tårta. Det kommer synas att du lagt ner tid och energi för att göra sagda bakverk. Även om det inte blir som en proffsig kondistårta blir folk ofta väldigt glada över en hemmafixad tårta – kanske ännu mer än en perfekt köpt version.

8. Behöver du ge bort något till en kollega eller någon du inte känner så bra? Ge bort en donation till en organisation som verkar för att göra gott . Greenpeace, Läkare utan gränser, Röda korset... Det finns massor att välja på!

Det finns så otroligt mycket man kan ge bort där det främsta man ger är sin tid, kreativitet och möda. Vad är värt att ge bort om inte det?

← Tillbaka till bloggen