Det är svårt att uppskatta utsläpp av växthusgaser från privatpersoner på ett tillförlitligt sätt. Vi bor olika stort och i olika delar av landet, vi har olika resvanor och äter olika mat, vi tjänar olika mycket pengar och spenderar dom på olika saker. Men vi har utvecklat flera nya lösningar som faktiskt lyckas fånga alla viktiga parametrar, utan att du som användare ska behöva fylla i en massa omöjliga frågor. Det här inlägget är lite skrytsam information om hur vi gör det.

Den smartaste lösningen är att vi gör det möjligt för dig att låta oss uppskatta utsläpp direkt från din faktiska konsumtion. Om du vill kan du koppla upp din bank mot Svalna så uppskattar vi utsläppen från olika inköp. På det viset kan vi uppskatta alla dina inköp av verktyg, glasögon, biobiljetter o.s.v. på ett grovt men tillförlitligt sätt. Även om varor och tjänster oftast har en ganska låg klimatpåverkan per krona, så konsumerar många av oss så pass mycket att det står för en stor del av vår utsläppskaka. Om du kopplar upp din bank använder vi också informationen för att uppskatta utsläpp från drivmedel, elanvändning, uppvärmning o.s.v. och du kan då följa hur utsläppen förändras över tid. Det blir också möjligt för oss att ge dig konkreta förslag på vad du kan göra och lära oss mer om hur vi tillsammans kan minska utsläppen på ett bra sätt. Vi samarbetar med forskare och offentliga organisationer för att ta fram ny kunskap och sprida den till relevant aktörer i samhället så genom att använda Svalna bidrar du till att effektivisera klimatarbetet.  

En del uppgifter så som din diet och flygresande behöver vi fråga dig om för att kunna göra en bra uppskattning. Helst skulle vi såklart göra det möjligt för dig att få information om exakt vad du skulle kunna byta ut i matkassen för att minska dina utsläpp men vi är inte där ännu. När det gäller utsläpp från flygresande samarbetar vi med NTM som ger dig en tillförlitlig uppskattning av utsläpp från varje flygresa som även inkluderar uppkomsten av molnstrimmor. 

Andra saker som vi tror att du kan ha dålig koll på har vi löst på smidiga sätt. Om du till exempel inte vet hur långt du kör med bilen eller vilket drivmedel det är så kan du fylla i registreringsnumret, så hämtar vi information om körsträcka, förbrukning m.m. från Trafikregistret och uppskattar dina utsläpp väldigt noggrant. En annan sak som vi märkt är att många inte riktigt vet vilken uppvärmningsform de har och vi har därför tagit fram en lösning där du bara behöver fylla i din adress för att vi ska kunna hämta uppgifter för den fastighet du bor i från Boverket - det gör dessutom att vi kan uppskatta olika investeringar du eller din bostadsrättsförening borde fundera på att göra för att minska din energianvändning. Alla dom här idéerna har vi kommit på helt själva för att göra det enklare för dig - bra va!

Bilden av Johner Bildbyra AB med tillstånd från Göteborgs Stad

← Tillbaka till bloggen