TL;DR: Johanna Nilsson är bloggaren och författaren som i halva livet jobbat med hållbart mode. Enligt henne kan man absolut vara modeintresserad och samtidigt leva hållbart - det finns metoder att tillämpa för vilken sorts modekonsument man än är. Scrolla ner för fyra handfasta tips!

Kläder är något vi alla har en relation till, varesig vi tänker särskilt mycket på det eller inte. 2016 gjordes en undersökning som visade att hela 86% av svenskarna anser sig ha för mycket kläder. Samtidigt svarade 81% att de kände att man ”inte har något att ha på sig”. Vi använder även i snitt även bara hälften av de kläder som vi har i garderoben. Visst låter det lite märkligt? Varför har vi så mycket kläder som vi inte verkar använda?

Många av oss vet nog också att modeindustrin varken är den mest miljövänliga, klimatvänliga eller rättvisa. Nyproduktion av kläder, skor och accessoarer är ofta otroligt resurskrävande och människorna som tillverkar plaggen får ofta slita hårt under dåliga förhållanden för låga löner. Så finns ”hållbart mode” eller är det en självmotsägelse?

Frågar man Johanna Nilsson, entreprenör och grundare till bloggen Slowfashion.nu är svaret ett rungande ja – hållbart mode finns definitivt. Vi bad om hjälp och råd om hur man ska tänka för att kunna konsumera mode mer hållbart, och se till att våra garderober bättre matchar det vi faktiskt vill ha.

Hej Johanna! Vem är du och vad jobbar du med?

Jag jobbar med hållbart mode och har gjort det i många år. Jag har skrivit en bok, startat en podd, och en har sen länge en blogg som heter Slowfashion.nu. Jag har också ett smyckesmärke som heter JohannaN. Jag fyller 32 iår, kommer från Östersund från början men bor nu i Stockholm.

Vad betyder ”slowfashion” egentligen?

Slowfashion är ett förhållningsätt till mode där tanke och medvetenhet är i fokus, där man prioriterar kvalitet över kvantitet. Man köper finare plagg - och då inte finare i form av prislapp, utan av god kvalitet och med så lite negativ miljöpåverkan som möjligt, producerat på ett schysst sätt. Det är en motreaktion på ”fast fashion”, alltså att man följer trender som växlar snabbt och gör att vi ständigt köper nytt, trots att plaggen inte är trasiga eller uttjänta.

Går det att vara intresserad av mode, stil och kläder och ändå leva hållbart?

Ja! Det handlar absolut inte om uppoffringar eller att göra avkall på något, eller att ens liv skulle bli sämre. Det är heller inte alls så man måste ha på sig en viss typ av kläder. Man måste utgå från sig själv. Alla förändringar vi gör, gör ju vi bara ifall de är härligare, och det är fullt möjligt att fylla de behov man har utan att det behöver förstöra miljö eller för andra människor.

Vad menar du med att "utgå ifrån sig själv"?

Man måste se på vad det är man själv gillar och hur man konsumerar mode – är man en person som tycker om att ha mycket nytt, ofta – hur kan jag då göra det hållbart? Om man som jag tröttnar ganska snabbt på det jag har och vill ha mycket saker så funkar det inte att köpa helt nytt och jätteschysst producerat om jag ändå sen inte vill ha grejerna. Lösningen för mig blir att köpa second hand och sen lämna in till second hand igen. Det är en metod som matchar mitt beteende. Man får fundera på vad just jag tycker är roligt med mode och hur jag gör det på ett hållbart sätt. Det går att hitta en hållbar metod för allting.

Har du några generella tips för hur man ska tänka för att konsumera kläder mer klimatsmart och hållbart? Finns det några dos and don’ts?

Många kedjor idag pratar mycket om t ex material. Man har sina egna hållbarhetstaggar. Men det man ska komma ihåg är att deras affärsmodeller aldrig kan bli hållbara eftersom de utgår från att man ska överkonsumera. Det spelar ingen roll att de är jätteduktiga på en annan infärgningsprocess om det fortfarande handlar om att de vill att man ska köpa fem par jeans. Grundproblematiken handlar om att vi konsumerar alldeles för mycket, och vi använder det vi köper alldeles för kort stund. Börjar man med att bara köpa sådant man verkligen älskar och använder det länge har man kommit väldigt långt.

Fyra handfasta tips från Johanna för hållbarare klädkonsumtion:

- Se till att plaggen används längre. Det kan både handla om att du tar hand om plagget, vårdar och lagar, men också att du är en del av en längre kedja, där du kanske köper second hand och sen när du har tröttnat på det ger eller säljer det vidare så att det får en ny ägare och fortsätter användas. På så sätt får samma plagg får leva länge hos olika personer.

- Bygg ett stilsjälvförtroende. Lista ut vad du faktiskt gillar och inte gillar och bygg ett självförtroende kring det. Lär känna sig själv och ditt eget konsumtionsbeteende. Vad gillar jag? Varför vill jag köpa nya plagg? Det gör att man får färre felköp vilket gör att man inte kommer äga lika mycket som man ändå inte använder. Man inte heller blir speciellt trendkänslig. Man kan klarare se vad man faktiskt behöver, och känna att ”jag är ganska lycklig utan det här, jag behöver inte köpa det här plagget.”

- Ta tillbaka makten som konsument. Fundera på saker som VEM är det som vill att jag ska köpa det här? Varför vill de att jag ska köpa det här? Vilket behov stillar jag när jag köper det här? Konsumtion utgår ofta från känslor och till viss del osäkerhet, och det är så man använder marknadsföring. Man utgår från budskapet att du kan blir en helt annan person, du kan själv bestämma vem du ska bli genom att köpa rätt grejer.

- Rösta med plånboken när du köper nytt. Stöd de butiker och märken vi vill ha, och en del av det är nyproducerat. Men det ska ju inte bidra till att vi köper MER saker utan då ska vi sluta köpa någonting annat. Man måste ha två tankar i huvudet samtidigt – köp schysstare saker, men köp då bara en grej och ta hand om det och ha det länge.

← Tillbaka till bloggen